donderdag 16 mei 2013

Zonde, zo'n sonde

  Vandaag maar weer eens een update schrijven. De afgelopen week is namelijk nogal veel gebeurt.

Nadat de sonde heel lang, heel goed heeft gezeten begint hij sinds afgelopen weekend toch duidelijk voor problemen te zorgen.

Donderdag is de wijkverpleegkundige gekomen om de sonde van neusgat te wisselen. De decubitus-plek in zijn l-neusgat was op dat moment zelfs al een beetje aan het bloeden. Maar verder leek er nog niet zo veel aan de hand. Vervolgens is ze zowel vrijdag, zaterdag als zondag weer kunnen komen om de sonde in te brengen. Op zondag hebben we besloten om de sonde weer in zijn l-neusgat in te brengen want rechts begon de decubitus ook weer erger te worden.

Maandag ging wonderwel voorbij zonder sonde-problemen en dinsdag-ochtend zou de wijkverpleegkundige weer komen om te kijken of een wissel nodig zou zijn. De sonde zat nog goed. Het enige wat we hebben gedaan is de plaats in de neus een beetje aan te passen zodat het (nieuwe) wondje ook een beetje kon rusten.

Toen Roger de kindjes naar school ging brengen merkte ik dat Domenic zich niet zo lekker voelde. Ik pakte hem op schoot en hij begon te spugen. Op dat moment spuugde hij ook de sonde uit. Dus kon de wijkverpleegkundige weer terugkomen.

Aangezien hij woensdagochtend zijn sonde weer uit hoestte en proestte hadden we de wijkverpleegkundige weer gebeld. Op haar advies hebben we ook gelijk met het ziekenhuis gebeld. Gelukkig was de mdl-arts beschikbaar en toen Roger vertelde wat er gebeurde was er niet veel nodig om tot het besluit te komen dat Domenic een peg-sonde gaat krijgen. (voor meer informatie, kijk hier) Ze zou een verwijsbrief maken voor kinderchirurgie en er zou er spoed achter zetten zodat we snel aan de beurt zouden zijn.


Woensdag is de sonde in totaal 3x uitgevallen en vandaag maar liefst 5x.



Gelukkig hebben we vandaag al telefoon van het ziekenhuis ontvangen. Komende dinsdag hebben we een consult met de kinder-chirurg. Hij bekijkt dan de verwijzing van de mdl-arts en bepaalt dan samen met ons een stappenplan. Wanneer de operatie dan gaat zijn weten we nog niet precies.


We gaan dus weer drukke tijden tegemoet maar om eerlijk te zijn zijn we ook wel opgelucht. Om iedere keer de neussonde weer opnieuw te laten plaatsen is veel te belastend. Zowel voor de kleine als voor ons.

Persoonlijk hebben we trouwens ook het gevoel dat al die klachten waar Domenic last van heeft/had (slijm, onrust, etc) ook al voortekenen zijn (geweest) dat het lichaam de sonde is aan het afstoten. Maar dat zal de tijd uitwijzen.


Nu maar eerst de intake voor de pre-logopedie van morgen afwachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten